Over padel

Over padel

Wat leuk dat je wil gaan padellen!  Padel lijkt toch op tennis en squash? Ja dat klopt! Alleen is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan (20 bij 10 meter) en heeft padel geen muren (zoals bij squash) maar een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Padel speel je altijd met zijn vieren. De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert vaak verrassende rally’s op. Padel is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Tactiek is bij padel belangrijker dan kracht, aangezien de bal vaker zal terugkeren. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een aantrekkelijke sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn en het dus tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden. Voor padel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon. De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

Rondom de geschiedenis van padel hangt een zekere mystiek. Niemand die precies weet hoe de sport ontstaan is. Maar het verhaal leidt ons terug naar het jaar 1962, Acapulco, waar de welgestelde Mexicaan Enrique Corcuera een padelbaan in z’n tuin aanlegde. Een dubbelspel, dat gespeeld werd met ‘peddels’. De ‘peddels’ brengen ons nog verder terug in de geschiedenis, namelijk naar het jaar 1890 en naar Engelse schepen. Om de reis naar Amerika aangenamer te maken ging men op zoek naar ‘fun’. Zo begon men met de peddels van de reddingsboten te ‘tennissen’. ‘Padellen’ dus. Padel is van oorsprong een sport die dus in Mexico is ontstaan, maar later echt groot is geworden in Spanje. Padel is op dit moment één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 18 miljoen beoefenaars in meer dan 70 landen.

Hoe weet je of padel een sport voor jou is? Daar kom je maar op 1 manier achter, namelijk door het zelf te spelen! Je zult zien, je raakt snel verslaafd aan dit gave spelletje!